Welke auto verzekeringen zijn er?

Wanneer je een auto hebt aangeschaft, dan ben je in Nederland verplicht deze wanneer je er ook de openbare weg mee betreed deze te verzekeren. We kennen hiervoor een 3-tal verschillende mogelijkheden om een autoverzekering af te sluiten. Je kunt kiezen voor een WA-verzekering, een WA + en ook een WA casco, afhankelijk van onder andere de leeftijd van je auto en ook de waarde kun je bepalen welke verzekering het beste voor jou geschikt is. Om je een idee te geven wat iedere verzekering inhoudt, hebben we ze voor jou stuk voor stuk verder uitgelicht!

WA-verzekering

Wanneer jij je auto WA verzekerd, dan betekent dit dat alleen de kosten worden vergoed door jouw verzekeraar van de tegenpartij. Eventuele eigen schade dien je dan zelf te bekostigen. Deze verzekering wordt meestal geadviseerd bij auto’s die ouder zijn dan 10 jaar. De reden hiervoor, is dat de waarde van deze auto’s vaak niet opweegt tegen de te betalen premie. Je kunt de eventuele schade aan je eigen auto vaak beter uit eigen zak betalen, dan dat je deze bij een verzekeraar declareert. 

WA + 

De WA+ verzekering wordt doorgaans geadviseerd bij auto’s ouder dan 5 jaar. Deze verzekering vergoed net als een WA verzekering ook enkel en alleen de kosten die door jou worden veroorzaakt aan de tegenpartij. Wel vergoed deze verzekering in tegenstelling tot de WA verzekering ook schade door brand, storm en eventuele diefstal van je auto.

WA Casco

Bij een WA casco verzekering kennen we een tweetal ‘smaken’ de WA beperkt casco en de WA volledig casco. De beperkte casco variant is in principe te vergelijken met een WA + verzekering. De andere variant is de WA volledige casco. Deze verzekering vergoed zowel de schade aan de auto van de tegenpartij, als de schade die wordt toegebracht aan je eigen auto. Deze verzekering is ook wel te vergelijken met de Allrisk verzekering. Welke doorgaans enkel wordt gekozen voor auto’s jonger dan 5 jaar.

Welke verzekering past bij mij? 

Afhankelijk van de leeftijd van de auto, en de informatie welke autoverzekeringen zijn er beslis je welke autoverzekering je kiest. Wel is het goed te weten, dat wanneer je een oldtimer hebt, wellicht iets andere regels gelden. Laat je auto in dat geval eerst taxeren, alvorens je een verzekering afsluit.