Importauto kopen

Ben je opzoek naar een nieuwe auto en vind je op een online marktplaats als Markthandel.nl een geïmporteerde auto die aan al je wensen voldoet? Dan begin je wellicht te twijfelen of een importauto kopen als occasion de beste keuze is of dat je toch even verder moet kijken. Wat ons betreft ga je in ieder geval kijken bij de importauto. Waar er voorheen een vooroordeel was over geïmporteerde auto’s (“alleen maar auto’s van criminelen uit het buitenland”) is er tegenwoordig een levendige handel ontstaan tussen onze buurlanden en Nederland met veel betrouwbare auto’s.

Hoe herken ik een importauto?

Wanneer je op een auto marktplaats aan het rondkijken bent kan het best lastig zijn om een importauto te herkennen. Niet alle aanbieders benoemen dit in hun advertentie, dus daarom een handige tip. Het kenteken verraad meestal direct of het een importauto betreft. Via de website van het RDW kun je het kenteken invoeren en vind je duidelijkheid over de eerste tenaamstelling en wanneer de auto in Nederland op kenteken is gezet. Zie je een nieuw kenteken op een oudere auto, dan weet je sowieso zeker dat het een importauto is.

Waar moet ik op letten bij een importauto?

Bij een importauto is eigenlijk het belangrijkste om erachter te komen wat de historie van de auto is, net als bij iedere andere occasion die je overweegt aan te schaffen. Is er een serviceboekje bijgehouden met facturen van de reparaties? Staar je niet blind op stempels in het serviceboekje, die stempels kun je online makkelijk aanschaffen en zeggen dus niet altijd alles. Vraag daarom altijd naar facturen, dat geeft iets meer zekerheid. Probeer daarnaast goed te kijken naar eventuele schade die de auto heeft gehad. Onder de motorkap kun je goed zien of je bij het chassis herstelwerkzaamheden ziet. Bij herstelde schade hoeft dit geen showstopper te zijn, maar stel hier vragen over bij verkoper en kijk of je het antwoord vertrouwd.

Wat als ik twijfel?

Mocht je toch blijven twijfelen of je wel een importauto zou moeten aanschaffen? Vraag dan bij de verkoper of het goed is om een aankoopkeuring te laten doen bij een gerenommeerde garage of expert. Als de verkoper zijn product vertrouwd zal hij hier altijd aan meewerken. Heeft de verkoper geen zin in dit ‘gedoe’? Dan zou ons advies zijn om een andere auto te gaan zoeken.