Herken een import auto via kenteken check (voor Europa)

Een auto importeren is tegenwoordig erg populair. Doordat er veel vraag is naar goede occasions en we steeds meer auto gaan rijden door onder andere de corona crisis springen veel autobedrijven en particulieren in de mogelijkheid om een auto te importeren. Hoewel het best een klus is om een auto uit Duitsland, België of een ander land te importeren, is het best makkelijk mogelijk. Nadat de auto bij een buitenlands autobedrijf gekocht is, kun je deze naar Nederland vervoeren en moet je bij de RDW – de Rijksdienst Wegverkeer – de auto laten keuren en ontvang je een Nederlands kenteken. Dit is altijd een splinternieuw kenteken omdat de auto voor het eerst een Nederlands kenteken krijgt. Zo gebeurd het dus dat een auto van bijvoorbeeld 5 of 10 jaar oud een kenteken krijgt die ook een splinternieuwe auto krijgt. Hierdoor kan het soms onduidelijk zijn hoe oud een auto precies is, omdat het kenteken dit dus niet altijd goed aangeeft.

Kenteken check Europa

Als je op zoek bent naar een nieuwe tweedehands auto, kan het kenteken je normaal gesproken in Nederland veel informatie geven door een kentekencheck via https://www.kentekencheckrdw.nl/

Je krijgt dan gegevens van de RDW over het aantal eigenaren, de APK keuringen en kilometerstanden. Als een auto echter geïmporteerd wordt, krijgt deze bij toelating in Nederland een nieuw Nederlands kenteken. Door de RDW kentekencheck krijg je alleen de kenteken gegevens die bij de RDW bekend zijn. Een kentekencheck op een import auto geeft dan ook alleen de gegevens van de auto sinds deze in Nederland rijdt.

VIN check

Naast de kentekencheck van de RDW, kun je ook altijd nog een VIN check doen. De VIN – Vehicle Information Number – is wereldwijd een verplicht en uniform nummer waarbij elke auto een uniek VIN nummer heeft. Deze kun je via verschillende websites online raadplegen, waarbij je alle gegevens over de auto ontvangt die aan het VIN nummer te ontleden zijn. Zo geeft het aan waar de auto gemaakt is, welk merk het is, welke motor erin zit, welk jaar de auto gemaakt is en in welke fabriek de auto gemaakt is.